Online drukkerijen vergelijken in prijs en leversnelheid!

Duurzaam drukwerk


Enkele online drukkerijen hebben keurmerken voor duurzaam drukwerk, maar waar staan deze keurmerken nou precies voor? En maakt het verschil? Als drukwerk gerelateerde website vinden wij het belangrijk om ook op dit aspect uit te leggen en wat deze keurmerken nou betekenen.

Keurmerken

Milieukeurmerken helpen bij het maken van een duurzame keuze. Bij het geven van een keurmerk wordt er een onafhankelijke controle uitgevoerd voor de toekenning ervan aan producten. De bekendste keurmerken zullen we even uitleggen. 3 soorten keurmerken zijn bij papier/karton vooral van toepassing: Duurzaam bosbeheer, Product (grondstoffen/herbruikbaarheid) en het proces waarmee het karton/papier wordt gemaakt.

Duurzaam bosbeheer

Voor duurzaam bosbeheer worden in Nederland 2 keurmerken vooral gebruikt het FSC en PEFC. Deze keurmerken richten zich vooral op duurzaam en verantwoord bosbeheer en op de (duurzame) herkomst van de vezels voor papier en karton waar drukwerk van gemaakt wordt.

FSC keurmerk

Product

Cradle to Cradle Certified, Europees Ecolabel en Nordic Swan zijn keurmerken die vooral over het product gaat. Deze keurmerken richten zich naast grondstoffen op de productie (toegevoegde materialen, energiegebruik, emissies en transport) van eindproducten. Daarnaast wordt ook gelet op de fase na het gebruik, is het product herbruikbaar en zo ja, onder welke voorwaarden?

Proces

De keurmerken ISO 14001 en EMAS richten zich op de bedrijfsprocessen bij de productie, bijvoorbeeld milieumanagementsystemen.

iso keurmerk

Een van de online drukkerijen met diverse keurmerken is Drukwerkdeal. Zij hebben o.a. het FSC en het ISO 14001 keurmerk.

reacties