Online drukkerijen vergelijken in prijs en leversnelheid!

Gratis stockfotos voor het ontwerpen van drukwerk


gratis stockfoto vrouw

Gratis stockfotografie

Bij het ontwerpen van een flyer kost het vinden van goede afbeeldingen misschien wel het meeste tijd en geld, en als je dan een goede foto hebt gevonden dan kost het ook nog eens handen vol met geld om de foto’s te mogen gebruiken. Daarom hebben wij een lijst gemaakt van websites waar je gratis stockfotografie kunt vinden!

Unsplash – Elke 10 dagen 10 nieuwe foto’s
PicJumbo – Gratis stockfoto’s – zowel persoonlijk als commercieel
Gratisography – Gratis stockfoto’s door Ryan McGuire
SplitShire – Gratis stockfoto’s voor persoonlijk/commercieel werk
Pixabay – gratis afbeeldingen
Little Visuals – stockfoto’s
New Old Stock – Rechtenvrije foto’s van vroeger
IM FREE – stockfoto’s gratis, maar copyright vaak wel vermelden
Superfamous – stockfoto’s waarbij je het copyright wel moet vermelden

De wetgeving voor het gebruik van foto’s voor drukwerk

Voor het ontwerpen van drukwerk kun je niet zomaar afbeeldingen van Google halen. Wanneer je foto’s op een website plaatst of laat drukken op bijvoorbeeld flyers, heb je altijd te maken het intellectuele eigendomsrecht. Het intellectuele eigendomsrecht is een verzamelnaam voor een aantal rechten die gelden voor intellectuele creaties zoals foto’s. Het intellectuele eigendomsrecht bestaat o.a. uit het auteursrecht.

Wanneer heb je toestemming nodig voor het gebruik van een afbeelding?
Je hebt toestemming van de fotograaf nodig wanneer je een foto op je website wilt plaatsen als je de foto niet zelf genomen hebt, die niet door een werknemer gemaakt is of waarvan je de eigendomsrechten niet hebt gekocht.

Heb je toch flyers laten drukken met een foto erop zonder toestemming van de fotograaf, dan kan de fotograaf aanspraak maken op zijn auteursrecht. Het kan zijn dat de fotograaf eist dat de flyers in dit geval niet verspreid mogen worden maar het kan ook dat hij/zij eist om een vergoeding te vragen voor alle flyers waar je de foto op hebt gedrukt én een hoge schadevergoeding voor het onrechtmatig gebruik van de foto’s.

betaalde stockfoto

Betaalde stockfotografie

Naast de copyrights is wel degelijk een voordeel aan het betalen voor stockfoto’s zo zijn betaalde stockfoto’s vaak van veel betere kwaliteit, en het zoeken naar goede foto’s is op betaalde sites vaak vele malen makkelijker. Daarom hebben wij ook de onderstaande lijst gemaakt met betaalde stockfotografie verkoop sites.

Photodune
Fotolia

Missen wij nog echt een hele belangrijke stockfoto site? Meld hem dan in de reactie box!

reacties